Bipolär sjukdom


- Du har säkert dagar då du tycker allt är toppen. Du vaknar full av energi och ser fram emot dagen som kommer. Troligtvis har du också dagar då du helst vill ligga kvar i sängen och då det tar emot att börja med dagens uppgifter. Att vårt stämningsläge varierar på det sättet är helt normalt.

För den som har bipolär sjukdom är variantionerna i stämningsläget på en helt annan nivå. Svängningarna är häftiga med höga toppar och djupa dalar.

Bipolär sjukdom (som tidigare kallades manodepressivitet) är en affektiv sjukdom vilket betyder att den främst påverkar stämningsläget. I bipolär sjukdom växlar depressioner med perioder av upprymdhet, manier.
Symtom vid Bipolär sjukdom

Det finns en stor variation i hur bipolär sjukdom uttrycks hos olika individer men den präglas av maniska och depressiva perioder.


  • Manier - präglas av förhöjd sinnesstämning och det kommer ofta smygande. Först blir personen fylld av självförtroende, mer aktiv och produktiv.
    Detta stadium kallas hypomani.
    I en regelrätt mani blir personen ännu mer uppskruvad, håller igång utan paus och kan bli aggressiv om någon försöker sätta stopp. Risken att förstöra för sig själv och sina närstående med de storslagna idéerna och projekten är stor.
    I bipolär sjukdom typ 1 utvecklas manier medan i typ 2 stannar de vid hypomanier.
  • Depressioner - som förekommer i bipolär sjukdom är djupa och de varar oftast längre än de maniska perioderna. De finns risk för självmord när depressionen är på ned- eller uppgång - när den är som djupast finns inte kraft till en sådan handling.